Ragasztó kisokos

Ez az az alapanyag, amire biztos, hogy szükséged lesz, ha Te fogod készíteni az esküvői dekorációdat. Nagyjából bármihez fogsz, szükséged lesz ragasztóra, úgyhogy nagyon figyelmesen olvasd el ezt a bejegyzést!

Nem titok (főleg a családom számára), hogy hajlamos vagyok mindenféle ragasztót összevásárolni 🙂 A magyarázatom mindig az, hogy keresem az igazit 🙂 és hogy minden ragasztó másra jó 🙂 Úgyhogy fogadjátok örömmel az én kis ragasztó kisokosomat, vagyis a sok-sok vásárlásból szerzett tapasztalataimat!

Ragasztópisztoly

Szerintem a ragasztópisztoly nem hiányozhat egy DIY menyasszony kreatív kelléktárából. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de az elején kicsit tartottam tőle, és hát nem véletlenül, elég egy kicsit nem figyelni és csúnya sérüléseket lehet szerezni … Ennek ellenére úgy gondolom, ez egy csodaszer, ami nem hiányozhat egy DIY menyasszony kelléktárából! Számos előnye van, erős ragasztó, gyorsan szárad, hamar meg lehet tanulni vele bánni. Hátránya, hogy nagyon csúnya égési sérüléseket lehet vele szerezni, ha nem használod ügyesen megmarad a nyoma vagy vastagabb lesz ott az anyag. 

Nekem három ragasztópisztolyom van (igen tudom kettővel több a kelleténél) szerencsére mindhárommal elégedett vagyok, pedig mindhárom más árkategóriába tartozik. A legelső és a legdrágább egy Schneider ragasztópisztoly, járt hozzá egy műanyag doboz is amibe el tudtam rakni, nekem ez fontos volt, mert így el tudtam rakni biztonságosan a gyermekeim elől amikor nem használtam. Kiegészítőket is lehet kapni hozzá, én külön vettem egy hosszított hegyes fejet, ami a precízebb munkát teszi lehetővé. A második egy elég olcsó Lidl-s  ragasztópisztoly volt, na ez egy igazi impulzus vásárlás volt 🙂 Ez is műanyag dobozban van, rengeteg kiegészítőt adtak hozzá. Egyetlen hátránya, hogy erősen kell nyomni, hogy jöjjön a ragasztó, pedig pont a fordítottját szokták mondani, általában iszonyatosan folyni szoktak. A harmadik “az igazi” OBI-s középkategóriás termék, az az igazság, hogy ezt használom a leggyakrabban. Létezik egy olcsóbb változata is, az is nagyon jó, én csak azért vettem meg a drágábbat, mert járt hozzá egy a hosszabb fej is.

https://www.obi.hu/melegragasztok/lux-comfort-hkp-100-12-olvado-ragasztopisztoly/p/3749017

A ragasztópisztolynál nagyon fontos kérdés  a ragasztórúd. Őszintén szólva én csalódtam a hobby boltokban, papír írószerekben, barkácsáruházakban kapható kis kiszerelésekben, drágának és kicsit büdösnek is tartom őket. Ha nagyobb mennyiségben van szükséged ragasztórúdra, érdemes csomagolástechnikára specializálódott nagy cégeknél körbenézned, nem is gondolnád, hogy magánembereket is kiszolgálnak és sokszor jobb áron jobb minőséget kaphatsz. Én az Uniotechnél szoktam ragasztórudat vásárolni, kedvezőbb az ára és ez oldószer mentes termék.

http://uniotech.hu/uzlet/hotmelt-rud-akcio/

Mit ragasztanék meg vele? Szinte mindent! Egy gyöngygömb elkészítése örökkévalóságig tartana nélküle!

Stiftes ragasztók

A stiftes ragasztók is nagy segítségedre lesznek miközben készíted az esküvői dekorációdat. Nekem este a tv előtt nem sok kedvem van elővenni a ragasztópisztolyt, ilyenkor egyszerűbb a kanapén ülve egy stiftes ragasztópisztollyal a kezemben dolgozni.

Ilyen amikor a ragasztópisztoly ragasztása látszódik, jobb lett volna stiftes ragasztót használni.

Könnyebb beszerezni, mint egy ragasztópisztolyt és hozzá a rudat,nem kell hozzá áram és a sérülésveszély is kisebb, így mindenképpen javaslom, hogy tartsál otthon stiftes ragasztót is. Hátránya, hogy lassabban szárad, így lassabb lesz a munka és nem is lesz olyan erős a ragasztás, mint egy ragasztópisztolynál. Ugyanakkor mivel nem szárad meg azonnal, el lehet még mozdítani a szirmokat és el lehet igazítani a papírvirágokat, ezt ragasztópisztollyal már nem lehet megtenni, mert nagyon gyorsan köt. Én például a szirmokat jobban szeretem egy Prittel megragasztani, mert egyrészt nem fog látszódni a ragasztó nyoma, másrészt nem lesz olyan vastag az anyag. A virágok szárait is jobb Prittel megragasztani, amikor krepp papírral körbetekered.

 

Folyékony ragasztó

A folyékony ragasztónak is hasonló előnyei vannak, mint a stiftes ragasztónak. A különbség közöttük az, hogy jobban lehet adagolni, ha kicsi dolgot kell ragasztanod, mindenképpen folyékony ragasztót érdemes használnod.

Az eukaliptusz vagy bármilyen zöld levél ragasztásánál mindig ilyen ragasztóval tekerem körbe a szárat. Egyszer jártam vele rosszul, amikor krepp papírból készítettem piros rózsát, fél éjszaka dolgoztam és reggel vettem észre, hogy ahogy megszáradt a ragasztó kifakult a piros ragasztó.

Pillanatragasztó

Pillanatragasztót is érdemes otthon tartanod, mert előfordulhat, hogy gyorsan kell kicsi dolgot, nagyon erősen megragasztani.

A pillanatragasztót jobban lehet kicsi helyre adagolni, mint a ragasztópisztolyt és amíg a ragasztópisztoly például egy műanyag felületről leszedhető, a pillanatragasztó nem. Hátránya, hogy ha nem figyelsz, az ujjad is könnyed a dekoráció része lesz :-), ha így jársz az ujjadról a ragacsot körömreszelővel tudod a legjobban eltávolítani. Nekem a legjobban az UHU pici ragasztói tetszenek, 3 db van egy csomagban és legalább egy használat után is ki lehet nyitni és nem szárad be.

Ezenkívül még szükséged lehet kétoldalú ragasztóra, főleg ha azon gondolkodsz te csinálod meg a meghívókat, ültetőkártyákat vagy ültetőtáblát, hiszen gyönyörűen lehet vele dolgozni és nem látszik a nyoma. Ha a pénzgyűjtő dobozodat, vagy a szülőknek szánt fénykép albumot szeretnéd beborítani, mindenképp decoupage ragasztóval dolgozzál!

Ha Neked is van kedvenc ragasztód, vagy tuti tipped ragasztassál kapcsolatban, ne tartsd magadban, oszd meg Velünk az Esküvői deoráció sajátkezűleg Facebook csoportunkban!

Kapcsolódó bejegyzések

 

MIRE JÓ EGY CSOMAG SZALVÉTA?

A rövid válasz, hogy megtöröljük a szánkat, a hosszabb válasz hogy el sem tudod képzelni mennyi mindenre!

DIY 2in1 esküvői +karácsonyi dísz 2.rész

A 2in1 karácsonyi+esküvői dekoráció bejegyzésem első részében megtanultunk pompomokat készíteni. Ebben a részben a karikára fogjuk őket rávarázsolni!

Karácsonyi égők DIY esküvőn

 

Szerintem a világításnak nagyon fontos szerepe van egy esküvőn, gyönyörű hangulatot teremtenek, úgyhogy ne feledkezz el a karácsonyi égőkről a DIY esküvői dekorációd tervezése során!